KALİTE VE VERİMLİLİK BİRİM ÇALIŞANI GÖREV TANIMI
KALİTE YÖNETİM SORUMLUSU : FATMA ASLAN
KALİTE YÖNETİM BİRİMİ ÇALIŞANI : AYSUN MERT
KALİTE YÖNETİM BİRİMİ ÇALIŞANI : ÜMMÜHAN KUZU
BİRİMİ : Verimlilik ve Kalite YönetimBirimi
GÖREVADI : Verimlilik ve Kalite Yönetim BirimiÇalışanı
AMİR VEÜSTAMİRLER : Kalite Yönetim Sorumlusu,Başhekim
GÖREVDEVRİ : Diğer Kalite Ve Verimlilik Birim Çalışanı
GÖREVAMACI : Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine uygun görev yapmak, iş ve işlemlerin sağlıklı, hızlı, zamanında, yerinde ve mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlamak ve takip etmek. Çeşitli kanun ve mer' i mevzuat hükümlerince tesis edilmemiş ya da hatalı tesis edilmiş iş ve işlemlerden doğrudan, müştereken veya müteselsilen sorumluolmak.
ETİK İLKELER: Tarafsızlık, Dürüstlük, Eşitlik, Hukukilik, Sorumluluk, Saydamlık, Kamu Yararını Korumak, Kamu Mallarını ve Kaynaklarını Korumak ve Gözetmek, Nezaket ve Saygı
TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR / YETKİLER
Sağlıkta Kalite Standartları ;
- Öz değerlendirmeleri planlamak, uygulanmasını sağlamak, sonuçlarını izlemek, öz değerlendirme sonuçlarını rapor halinde hastane yönetimine sunar.
- Hasta ve çalışan anket sonuçlarının uygulanmasını sağlamak ve sonuçları değerlendirmek, sonuçları yönetime sunmak ve anket sonuç verilerini kurumsal kalite sistemine girmek.
- SKS (Sağlıkta Kalite Standartları) çerçevesinde belirlenen komitelere üye olarak katılmak.
- Hastane içinde kalite çalışmalarına katılım, birlikte çalışmayı özendirme ve harekete geçirme konusunda liderlik yapmak.
- Düzeltici ve önleyici faaliyetleri izlemek ve değerlendirmek.
- İstenmeyen olay bildirim sistemi bildirimlerini (İOBS) yönetmek, bildirim sonuçlarının analiz edilmesini sağlamak, yapılan iyileştirme çalışmalarını izlemek.
- Üst yönetim tarafından hastane genel hedefleri; üst yönetim, bölüm yöneticileri ve bölüm kalite sorumlularının katılımıyla bölüm hedeflerinin belirlenmesini sağlamak, hedefleri izlemek, düzenli aralıklarla gözden geçirmek.
- Hastane SKS kalite ve bölüm göstergelerini izlemek ve sonuçları göstergelerin özelliğine göre belirlenen sıklıklarla düzenli olarak (üç aylık, altı aylık, yıllık vb.) değerlendirmek. Gerekli olan iyileştirme çalışmalarını belirleyerek gerçekleşmesini sağlamak.
- Zamanında TÜR-GÖS sistemine veri girilmesini sağlamak.
- Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetmek (İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi ile koordineli çalışmak).
- SKS çerçevesinde dokümanların yönetimini sağlamak
Klinik Kalite Çalışmaları:
- Hastanede klinik kalite sonuçlarını, veri kalitesini artırmaya yönelik faaliyetleri izlemek ve değerlendirmek.
- Klinik kalite süreçleri ile ilgili uygulamaların Bakanlıkça verilen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Klinik kalite süreçleri ile ilgili Bakanlıkça verilen talimatları hastanede ilgili sorumlulara iletmek. Bu talimatlar doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamaları izlemek.
- Hastanede karşılaşılan klinik kaliteye ilişkin sorunları ve sorunlara yönelik düzeltici önleyici faaliyet önerilerini başhekime raporlar, uygunsuzluklara yönelik kalite iyileştirme faaliyetlerini izlemek, yürütülmesini koordine etmek.
Verimlilik Çalışmaları:
- Verimlilik Yerinde Değerlendirme (VYD) sorularına göre; öz değerlendirme yapılmasını sağlamak, sonuçlarını izlemek, öz değerlendirme sonuçlarını rapor halinde hastane yönetimine sunmak.
- Hastane içinde verimlilik çalışmalarına katılım, birlikte çalışmayı özendirme ve harekete geçirme konusunda liderlik yapmak.
- Gerekli olan iyileştirme çalışmalarını belirleyerek gerçekleşmesini sağlamak.
- Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetmek
- SKS çerçevesinde dokümanların yönetimini sağlamak
Verimlilik Performans Değerlendirme Göstergeleri:
- Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hastane performans göstergelerini (Verimlilik Karnesi vb.) ve gösterge kartları ile ilişkili alt parametreleri izlemek, değerlendirmek ve gerektiğinde önceden tedbir alınmasını sağlamak.
. Çalışanların risk değerlendirmesi çalışması yapılırken ihtiyaç duyulan her aşamada sürece katılarak görüşlerinin alınmasını sağlamak.
. Verilen yetki ve sorumlulukları yerine getirirken, sorumluluk yetki ve iletişim planında belirtilen birimlerle yatay ve dikey ilişkiler kurarak faaliyetlerini sürdürürler. Görev dağılımı ve yatay ilişkilerde çatışma olması halinde ilk amirine bilgi verir.
. Görev alanlarındaki iş ve işlemler hakkında yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde idareye karşı
doğrudan sorumludur.
. İş ve işlemlerin aksaması halinde ilk amirine ivedilikle sözlü veya yazılı bilgi verir.
. Görevlerin usulüne uygun, zamanında ve düzenli olarak yürütülmesini sağlar.
. Amirleri tarafından verilen yazılı ve sözlü diğer işlemleri yapar.
YETKİ VE SORUMLULUKLARDA DENKLİK: Aynı birime verilen farklı statü ve eğitimdeki kişilerin yetki ve sorumluluk denkliği görevlendirildikleri iş paylaşımına göre ayarlanmıştır. İş, yetki ve sorumlulukları yukarıda tanımlanmıştır.
ÇATIŞMA YAŞANMASI DURUMUNDA İZLENECEK YOL: Çivril Şehit Hilmi Öz Devlet Hastanesi organizasyon şemasında yer alan sıralı amirler ve sorumlular ile yatay veya dikey ilişkiler kurarak çatışma giderilir. Giderilmemesi halinde sırasıyla idari amirine iletilerek yerinde, zamanında ve gecikmeden konu takip edilir.
- Sağlıkta Kalitenin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik için tıklayınız.
- Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi için Tıklayınız.
SHKS Seti için tıklayınız
- Öz Değerlendirme Planı Tıklayınız
Eğitim Planı Formu için Tıklayınız.
EKİPLER