Verem Eğitimi Ve Farkındalık Haftası (06 - 12 Ocak 2019)
10 Ocak 2019


Tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir.

 Tüberküloz hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır ve tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır.

  Tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi tüm sağlık kuruluşlarımızda ücretsizdir. Tüberküloz ve ilaca dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu tüberküloz hastaları da ücretsiz olarak tedavi edilmektedir.

Tüberküloz (verem) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kendinizi, sevdiklerinizi ve çevrenizdekileri korumak için;

 - 
Yaşadığınız ortamları sık sık havalandırarak temiz hava akımı sağlayınız. 
 - 
Öksürürken, hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatınız. 
 - 
Çocuklarınıza mutlaka BCG aşısı yaptırınız. 

   İki haftadan uzun süren öksürükle birlikte balgam, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi şikayetleriniz varsa lütfen en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.